false

Kurser på Bageri Leve

Grundkurs - lär dig baka!

Eller bli bättre på att få till ett gott surdegsbröd – skaffa en djupare förståelse för varför det blir som det blir och inte alltid som du tänkt dig och lär dig att göra dina egna recept.

Under en helg går vi grundligt igenom hur du lyckas med brödbaket, genom att få en djupare förståelse för hur ingredienserna mjöl, vatten, salt och surdeg fungerar och hur vi kan utnyttja dem för att få till det resultat vi är ute efter. Som deltagare kommer ni alla att baka egna bröd och under tiden degarna jäser går vi igenom alla bakningens delar.

Första dagen handlar om att blanda degar, mata surdegar, ingredienser, gluten, vatten, luft, elasticitet och töjbarhet; att forma bröd, att jäsa bröd, knådning med mera. Andra dagen kommer vi baka av bröden som kalljäst sedan dag ett. Då går vi igenom snittning, ugnsvärme, ånga, skorpa, karamellisering och mycket annat.

Med kunskapen du får på kursen hos oss kan du ta brödbaket till en ny nivå och grundligt lära dig om en av de mest elementära kunskaper som finns; att baka sitt eget bröd.

Tack alla som deltog vid grundkursen.

Avancerad kurs – för den erfarna hemmabagaren!

Denna kurs riktar sig till dig som bakat mycket hemma. Du behöver vara bekant med, eller hört talas om, termer som ”bagarprocent”, ”hydrering”, ”degutveckling” och liknande. Vi går mer på djupet i surdegsbakning, det blir mer specialisering, degförbättring och analys. Vi diskuterar olika typer av inkråm, snittningar och val av mjölsorter.

Frågor som vi kommer beröra är:

  • Hur åstadkommer vi olika typer av inkråm?
  • Hur bestämmer vi korrekt procent vatten i ett recept?
  • Hur designar vi egna recept, och hur utvecklar vi dem?
  • Hur arbetar vi för att analysera resultat och utvecklas?
  • Hur optimerar vi surdegen så den blir så aktiv som möjligt?

Ifall du anmäler dig till denna kurs går det också bra att mejla frågor på ämnen du vill att vi tar upp på kursen, så ska vi försöka planera in det efter bästa förmåga.

Tack alla som deltog vid den avancerade kursen.

Anmälan är bindande. Läs mer i våra köpvillkor.